در ابتدا اکچویتور چیست؟
اکچویتور بهمنظور کنترل حرکت در ماشینآلات به کار میرود.
اکچویتورها در انواع مختلفی از نظر نحوه حرکت و منبع تغذیه ساخته میشوند. اکچویتور دستگاهی است که با دریافت فیدبک از سیگنال کنترل یک حرکت انجام میدهد. اکچویتور در صورت داشتن منبع تغذیه حرکتهای خاصی را بسته به هدف مدنظر انجام میدهد.
دستگاههای مجهز به اکچویتور کدامند؟
ماشینآلات و سیستمها از زمان جنگ جهانی دوم مجهز به اکچویتور شدند. شناختهشدهترین دستگاههای مجهز به اکچویتور عبارتند از:
- موتورهای الکتریکی: هر جا که نیاز به تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی است، مانند: فنهای تهویه، میکسرها یا یخچالها، حداقل یک اکچویتور دارد.
- موتورهای پلهای: این اکچویتورها معروفترین اکچویتورها در دریافت پالسهای دیجیتالی و تبدیل آنها به حرکت مکانیکی هستند. موتورهای پلهای بیشتر در روباتها، ابزارهای هوشمند یا دستگاههای تراش اتومات استفاده میشوند.
- سیلندرهای هیدرولیکی: این سیلندرها دستگاههایی با حرکت خطی هستند که از یک تیوب، پیستون یا شاتون استفاده میکنند و در وسایل نقلیه زیادی کاربرد دارند.
انواع مختلف اکچویتورها کدامند؟
اکچویتورها بر اساس نوع حرکت و منبع تغذیهای که نیاز دارند دستهبندی میشوند.
تقسیمبندی اکچویتورها براساس نوع حرکت آنها:
اکچویتورهای خطی:
حرکت در این اکچویتورها بصورت خطی است. این اکچویتورها یا بصورت مکانیکی و یا بصورت الکتریکی حرکت میکنند و بیشتر در دستگاههای هیدرولیکی یا پنوماتیکی مورد استفاده قرار میگیرند.
در هر دستگاه یا ماشینی که نیاز به حرکت خطی دارد معمولا از یک یا چند عدد از این اکچویتورها استفاده میشود. یک اکچویتور خطی ساده، از یک مهره، بدنه و استوانه تشکیل شده است. اکچویتورهای پیچیدهتر از قطعات بیشتری تشکیل شدهاند.
اکچویتورهای چرخشی:
در مقایسه با اکچویتورها خطی، در اکچویتورهای چرخشی حرکت بصورت چرخشی است. این اکچویتورها در ماشین آلاتی استفاده میشوند که در آنها نیاز به حرکت چرخشی باشد.
در صورتی که در یک دستگاه نیاز به حرکت جلو، عقب، بالا یا پایین باشد این اکچویتورها با اکچویتورهای خطی کوپل میشوند.
در بیشتر این اکچویتورها از نیروی الکتریکی استفاده میشود و در برخی دیگر از نیروی هیدرولیک یا پنوماتیک. اکچویتور چرخشی را میتوان در برف پاک کن خودروها، فنهای الکتریکی یا ماشین آلات حمل کالا از نقطهای به نقطه دیگر پیدا کرد.
تقسیمبندی اکچویتورها براساس منبع تغذیه آنها:
اکچویتورها می توانند بر اساس منبع انرژی شان نیز دسته بندی شوند. دسته بندی اکچویتورها بر اساس منبع انرژی شان بصورت زیر است:
اکچویتورهای هیدرولیکی:
در این اکچویتورها از یک پیستون و سیلندر پر از سیال استفاده میشود. بیشتر اکچویتورهای هیدرولیکی دارای حرکت خطی بوده و از یک فنر برای برگشت پیستون استفاده میشود. این اکچویتورها بیشتر در تجهیزاتی مانند تردمیلهای ورزشی و یا نقالههای حمل خودرو استفاده میشوند.
اکچویتورهای پنیوماتیک:
اکچویتورهای پنوماتیک یکی از مطمئنترین انتخابها بهمنظور کاربرد در ماشین آلات هستند. این اکچویتورها از نیروی پنوماتیک برای ایجاد حرکت استفاده میکنند.
بیشتر کارخانجات ترجیح میدهند از اکچویتورهای پنوماتیکی به دلیل حرکت بسیار دقیق، بویژه در ابتدا و انتهای حرکت استفاد کنند.
برخی از تجهیزاتی که در آنها از اکچویتورهای پنوماتیکی استفاده میکنند عبارتند از:
- سیستمهای ترمز اتوبوسها
- دستگاههای ورزشی
- پمپهای پرهای
- سنسورهای فشار
- سیستمهای پنوماتیک
برای سفارش و خرید اکچویتور لطفا با ما کارشناسان فروش ابزار دقیق پنل تماس بگیرید یا از طریق واتساپ به ما پیام دهید. فروشگاه اینترنتی ابزار دقیق پنل شما را برای خرید محصولات ابزار دقیق همراهی خواهد کرد و بهترین قیمت بازار را به شما پیشنهاد خواهد داد
اکچویتورهای الکتریکی:
این اکچویتورها از انرژی الکتریکی برای ایجاد حرکت استفاده میکنند.
اکچویتورهای الکتریکی در سیستم هایی شامل خودروهای الکتریکی، ماشین آلات ساخت و روباتها استفاده میشوند.
همانند اکچویتورهای پنوماتیکی، این اکچویتورها نیز حرکتهای دقیقی دارند.
انواع مختلف اکچویتورهای الکتریکی شامل:
1. اکچویتور الکترومکانیکی:
این اکچویتورها سیگنالهای الکتریکی را به حرکت چرخشی یا خطی یا ترکیبی از هر دو تبدیل میکنند.
2. اکچویتور الکتروهیدرولیکی:
این اکچویتورها توسط انرژی الکتریکی به کار افتاده و یک جک (سیلندر) هیدورولیکی را تحریک میکند. این جک هیدرولیکی سپس نیرویی حرکتی را ایجاد خواهد کرد.
اکچویتور حرارتی و مغناطیسی:
در اکچویتورهای مغناطیسی و حرارتی از آلیاژهای حافظه دار (آلیاژهای که قابلیت برگشت به حالت اولیه دارا میباشند) استفاده میشوند که میتوانند تحت حرارت ایجاد حرکت کنند.
حرکت اکچویتورهای مغناطیسی و حرارتی اغلب نتیجه اثر ژول است که با قرار دادن یک سیم پیچ درون یک میدان مغناطیسی استاتیک ایجاد شود.
این میدان مغناطیسی باعث ایجاد یک حرکت ثابت شده که نیروی لاپلاس لورنز نام دارد.
بیشتر اکچویتورهای مغناطیسی و حرارتی می توانند در عین سبک بودن نیروهای زیادی را ایجاد کنند.
اکچویتورهای مکانیکی:
برخی اکچویتورها مانند پولیها و پینیونها بهعنوان اکچویتورهای مکانیکی شناخته میشوند.
در این اکچویتورها یک نیروی مکانیکی کششی یا فشاری وارد شده و این نیرو سپس توسط اکچویتور اهرم شده و به نیروی مورد نیاز تبدیل میشود.
درواقع اعمال حرکت به یک سمت پولی میتواند باعث بالا رفتن یا پایین رفتن سمت دیگر پولی شود.
اکچویتورهای پلیمری مارپیچ:
اکچویتورهای پلیمری مارپیچ نسخه نسبتا جدیدی نسبت به انواع مختلف اکچویتورها هستند. این اکچویتورها بدلیل قابلیت ایجاد حرکت در اثر سرد و گرم شدن در ربات سازی و ساخت اندام های مصنوعی مورد استفاده قرار میگیرند.
چگونگی انتخاب اکچویتور مناسب
داشتن یک درک خوب از انواع مختلف اکچویتورها یکی از فاکتورهای انتخاب اکچویتور مناسب است. از انجا که هر اکچویتور خصوصیات خاص خود را دارد، لذا در نظر گرفتن فاکتورهای زیر برای انتخاب یک اکچویتور مناسب ضروری است:
در دسترس بودن منبع تغذیه:
اولین فاکتور برای انتخاب اکچویتور این است که آیا منبع تعذبه مورد نیاز اکچویتور در دسترس می باشد یا خیر.
در صورتی که قرار است اکچویتور در یک سایت صنعتی مورد استفاده قرار بگیرد با توجه به در دسترس بودن منبع تغذیه الکتریکی بهترین انتخاب اکچویتور الکتریکی است.
در صورت عدم وجود انرژی الکتریکی می توان از اکچویتور پنوماتیکی یا هیدرولیکی استفاده کرد.
نوع حرکت مورد نیاز اکچویتور:
فاکتور مهم دیگر برای انتخای اکچویتور مناسب محدوده حرکتی مورد نیاز است. آیا نیاز به حرکت خطی، چرخشی یا ترکیبی از هر دو است؟ اکچویتورهایی که بصورت سفارشی برای یک هدف خاص ساخته می شوند میتوانند حرکتهای مورد نیاز را ایجاد کنند.
دقت حرکت:
دقت حرکت در برخی اکچویتورها دقیق تر از برخی دیگر است. برای مثال در ترمزهای بادی به دلیل نیاز به دقت در شروع و پایان کورث حرکت، از اکچویتورهای پنوماتیکی استفاده می شود.
ایمنی و مشکلات زیست محیطی
ایمنی فاکتور دیگری است که باید در انتخاب اکچویتور در نظر گرفته شود. در استفاده از اکچویتورهای الکتریکی یا حرارتی در محیطهای با دمای بالا امکان بروز اتصال و آتش سوزی زیاده بوده و باید با احتیاط عمل کرد.
برای مثال استفاده از اکچویتورهای الکتریکی در مجاورت محیطهای مرطوب و نمناک بدون انجام اقدامات ایمنی میتواند منجر به بروز حادثه شود.
در صورتی که نیاز است حتی الامکان کمترین میزان کربن تولید شود باید به آثار زیست محیطی اکچویتور مورد استفاده دقت کرد.
بطور معمول اکچویتورهای الکتریکی کمترین میزان کربن را تولید می کنند. مکان هایی که دارای گاز قابل احتراق هستند باید از استاندارد انجمن توليد کنندگان وسائل برقي (NEMA) پیروی کنند.
نگهداری از اکچویتور
همه تجهیزات صنعتی نیاز به نگهداری دارند. نگهداری از اکچویتور از بروز حوادث ناگهانی نظیر توقف خط تولید، خاموش شدن یا دیگر مخاطرات جلوگیری میکند.
بازرسیهای دورهای: انجام بررسیهای بصری دورهای شما را قبل از بروز مشکل از علائم خرابی اکچویتور آگاه میسازد.
تعویض و پر کردن مواد مصرفی اکچویتور: گاهی اوقات نیاز است که سیال مخزن در اکچویتورهای هیدرولیکی مجدد پر شود.
همیشه سیلندر را از نظر نشتی و سطح روغن بررسی کنید. همچنین پیچ و مهره های شل شده یا آسیب دیده را تعویض کنید.
اندازهگیری اطلاعات عملکری: در برخی موارد، علائم خرابی قابل مشاهده نیست، اما میتوان مشکلات اکچویتور را از طریق عملکرد آنها ردیابی کرد. گرافهای عملکردی اتوماتیکو محاسبات میتواند در تشخیص عیب اکچویتور به ما کمک کند.
آیا به اکچویتور نیاز دارید؟
ما میتوانیم کمکتان کنیم.
در صورتی که به اکچویتور نیاز دارید یا اینکه فعلا میخواهید در مورد این تجهیزات اطلاعات بیشتری کسب کنید، ما در کنارتان خواهیم بود با ما تماس بگیرید.